Vybudujte si imunitu - pár tipov ako na to

Imunita – magické slovíčko, ktoré sa najmä na jeseň a v zime derie do popredia. Valí sa na nás z médií a sem tam sa pristihneme, ako vychádza aj z našich úst. Čo to však vlastne je tá imunita?

Čo je to imunita?

Imunita sú, zjednodušene povedané, obranné mechanizmy organizmu. Teda odolnosť, či schopnosť organizmu brániť sa škodlivým vonkajším vplyvom, látkam, prípadne organizmom, ktoré sa dostávajú do nášho tela.

Imunita však nie je nejaká bájna časť tela, alebo nejaký stav mysle. Ide o celý, vzájomne previazaný systém a množstvo procesov, ktoré musia spoľahlivo pracovať, aby imunitný systém fungoval ako má. Ak niektorá z častí systému skolabuje, telo sa napríklad nedokáže brániť vírusom, ako nádcha, chrípka či covid. Ohrozujú ho však aj bakteriálne infekcie, typu angíny, či ďalšie ochorenia, zápaly a bolesti.

Imunitu nemáme všetci rovnakú. Časť podedíme a zvyšok závisí od nášho životného štýlu. Niekto ju má lepšiu, odolnejšiu, iný zasa slabšiu a nedostatočnú. Dobrou správou však je, že imunita sa dá cielene budovať a výsledky si všimnete veľmi rýchlo. 

Pracovať na odolnosti svojho tela by nemali len tí, ktorí majú s imunitou problémy. Posilnenie imunity by malo byť dôležité aj pre všetkých, ktorí sa cítia zdravo a pri sile. Pár trikov ako posilniť imunitu vám ponúkame aj my.

Vyhýbajte sa stresu

Ľahko sa to povie, ťažšie urobí, nie je to však neriešiteľný problém. Stres pôsobí na náš organizmus priam devastujúco a spôsobuje fyzické, ale predovšetkým psychické problémy. Stres vyvoláva nadmernú produkciu adrenalínu, čo je hormón, vďaka ktorému naši predkovia prežili, no dnes nemusíme toľko bojovať ani utekať pred šelmami, a tak je jeho nadmerné množstvo skôr na škodu. Ak je adrenalínu veľa, naše telo ho nestíha odbúravať a nastupujú jeho vedľajšie účinky, ktoré dobre poznajú všetci tí, ktorí nikdy nič nestíhajú. A ako sa teda stresu vyhnúť? Plánujte, rozumne delegujte úlohy a pracujte v rozumných časových intervaloch. Nechajte si čas aj na vypnutie hlavy. Prechádzajte sa, čítajte si knihy, pozrite si dobrý seriál, alebo sa jednoducho rozprávajte s niekým blízkym.

Cvičte

To už ste asi niekde počuli, však? Cvičenie však neslúži len k tomu, aby ste mali ploché brucho a napumpované svaly. Ide o aktivitu, ktorá je jedným z najdôležitejších aspektov zdravého životného štýlu. Pri cvičení sa vám rozprúdi krv v tele, zníži sa krvný tlak a telo oveľa ľahšie znáša ataky vírusov a baktérií.

Dobre spite

O tom koľko má trvať kvalitný spánok sa vedci dohadujú už dlho. Zdá sa však, že je to u každého rôzne. Lenže pozor, dĺžka spánku a kvalita spánku sú dve rôzne veci. Spite pokojne aj kratšie ak vám to vyhovuje, no investujte do svojho pohodlia. Spite v tichu, tme a na kvalitnom matraci. Pred spaním skúste z miestnosti odniesť všetku elektroniku a hodinku pred spaním už nepozerajte na žiaden monitor. Prečítajte si napríklad kúsok z knihy. To spoľahlivo uspáva. Z vlastnej skúsenosti vieme, že výsledky sa tu prejavia neuveriteľne rýchlo.

Pravidelne a kvalitne jedzte

Možno vás to prekvapí, ale imunita a zdravé črevá sú veľmi úzko previazané. Práve v črevách totiž máme baktérie, ktoré majú schopnosť pohlcovať škodlivé mikroorganizmy a rozkladať toxické látky, ktoré sa nám dostanú do tela. Ak naše dobré baktérie nefungujú, zdraví nebudeme. Črevnú flóru vieme upravovať správnym a pravidelným stravovaním. Je však dobré nenechávať všetko iba na prírode, áno, jogurty a kefíry pomôžu, ale naozaj odporúčame aspoň raz za čas siahnuť aj po kvalitných doplnkoch výživy. Táto investícia sa vám stokrát vráti.

Dbajte na dostatok vitamínov a minerálov

Vitamínyminerály sú pre imunitu nenahraditeľné. V dnešnej modernej dobe plnej rýchleho a nekvalitného jedla už vitamíny a ani minerály nie sú prirodzenou zložkou potravy a čoraz viacej ľudí pociťuje na svojom zdravotnom stave ich nedostatok. Najmä na jeseň a v zime, kedy je organizmus denne atakovaný nadmerným množstvom vírusov a baktérií, je kvôli posilňovaniu imunity skutočne dôležité prijímať dostatok vitamínov. Predovšetkým vitamín C má mať v našom jesennom a zimnom jedálničku svoje miesto. Minerály sa zasa postarajú o to, aby sme mali dostatok energie a naše telo bolo v rovnováhe. Ak cítite, že meliete z posledných síl, vaša nálada je hlboko pod bodom mrazu a nič sa vám nedarí ako má, nepozerajte hneď po antidepresívach. Možno vám len chýbajú základné minerály. Minimálne magnézium, zinokselén sú pre imunitu veľmi dôležité, nezabúdajte ich pravidelne dopĺňať.

Nezabudnite na bylinky a huby

Naše lúky a lesy sú priam kráľovstvami zdravia, tak si z nich vezmime čo dávajú a naplno to využime. Bylinky pomôžu takmer pri akomkoľvek ochorení a čo je ešte lepšie fungujú aj ako prevencia. Medicína starých materí svoje čaro nestratila. Ak však bylinky nepoznáte, alebo nemáte možnosť ísť si ich nazbierať, využite bylinné extrakty. Tie sú až dvakrát účinnejšie, ako klasické bylinky. A pozor, nezabudnite na medicinálne huby, tie z našich hôr určite poznáte, ale v medicíne majú nezastupiteľné miesto aj tie ázijské, napríklad Reishi či Shiitake. Ich dopad na posilnenie imunitného systému je obrovský a navyše skvele detoxikujú organizmus.

Pustite si do života slnko

Čudná rada, však? Lenže veľmi dobrá. Slnka je na jeseň a v zime pomenej a tak ho využite vždy keď sa dá. Je pekný deň? Choďte sa von prejsť, hýbte sa a nechajte na seba slnečné lúče dopadať aspoň pol hodinku. Slnko totiž dodáva telu Vitamín D a ten je pre imunitu nenahraditeľný. Dá sa síce dopĺňať aj umelo, stačí si vybrať z našej ponuky, ale ten príjemný pocit zo slnečného tepla a svetla psychike bude chýbať. Slnko = život, a aj keď si to mnohokrát neuvedomujeme, na náš fyzický a psychický stav má slnečné svetlo obrovský vplyv.

Budovanie imunity nie je žiadna veda. Vlastne je to úplne jednoduché, treba byť hlavne v pohode. Nepreháňať to s prácou a myslieť aj na oddych a regeneráciu. Kto nedokáže vypnúť, len ťažko bude zdravý. Vieme, nie vždy je to jednoduché, vtedy však pomôžeme my. V našej ponuke nájdete množstvo produktov, ktoré vašej imunite pomôžu, využite to a vyberte si čo potrebujete. Vaše telo vám poďakuje.

Všetky produkty na posilnenie imunity nájdete v kategórii: Imunita.

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty12